OPG PERO PERIJA
ZEJBEK

www.bamija.hr
www.bamija.com

Rasad bamije List bamije Cvijet bamije Plod bamije na stablu Plod bamije presjek bamije jelo od bamije
 

 

POČETNA BAMIJA ZDRAVLJE KOZMETIKA OSTALI PROIZVODI RECEPTI NARUDŽBA O NAMA GDJE SMO KLUB


U carstvu bamija

 

JEDINSTVENO!
Preko 20 sorti bamija iz cijelog svijeta
sada se uzgaja na jednom mjestu.

Provedbu ovog projekta pomaže Zavod
za povrćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Osniva se klub ljubitelja bamije

Kako do nas?

pogledajte na interaktivnoj mapi maps.google

Krnjak

OPG "PERO PERIJA"
ZEJBEK


Krnjak 48, 47242 Krnjak
Hrvatska

Tel./Fax: 047/727-157
mob: 098/1645-787

E-mail: pero.perija@ka.t-com.hr
www.bamija.hr
www.bamija.com

 

RECEPTI

U pripremi jela od bamije ne koristimo nikakve dodatke jelima i zaprške. Bamija je prirodni zgušnjivač i oplemenjivač jela.

Način pripreme i svojstva

Mlada bamija se upotrebljava svježa, suha, smrznuta i termički obrađena. Koristi se u kulinarstvu: kuhana, pečena, pirjana, pohana, na grilu, u salatama, za rafinirane umake (Afrički Gombo ), juhe i na druge načine. Mlada osušena, sitno mrvljena bamija nenadomjestiv je i na daleko poznat dodatak jelima. Bamiju pripremamo s raznim vrstama mesa i povrća. Termička obrada svježe bamije traje kratko 10-20 min. Suhe bamije treba prethodno močiti po uputi i gotovo da ne postoji vrsta slanog jela u kojeg se ne može dodati više ili manje plodova bamije ( zadnjih 15-tak min.pripreme jela ), a što će uistinu oplemeniti tako pripremljeno jelo.
U plodovima bamije zastupljeni su svi važniji minerali i vitamini .


ŠPANJOLSKA TORTILJA SA BAMIJOM

- 20 g suhe bamije rezane na 6 mm
- 2 jajeta malo posoliti i umutiti
- 2 žlice ( jušne ) integralnog brašna
- 3 manja krumpira
- 1 jabuku manju
- 1 mala kavena žličica tucane suve bamije
- tabasca - crvenog po ukusu
- sol po ukusu

Bamiju močiti u 2,5 dcl vode, nakon toga kuhati 20 minuta. Krumpir i jabuku izrendati. Jaja malo posoliti i umutiti. Sve sastojke dobro izmješati i peći u feflon tavi na dobro zagrijanom ulju pod poklopcem. Nakon 5-7 min. okrenuti , drugu stranu peći još 3 min bez poklopca. Preklopiti na tanjuru.

Preporučam salatu od rajčice sa češnjakom.

MLADENAČKA SREĆA

- 35 g suhe bamije rezane na 6 mm
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 manja glavica ljubičastog luka
- 350 g pilećih prsa
- 100 g hokaido tikve
- 1 manja crvena paprika
- 10 kom cherry rajčica
- 6-7 zrna korijandera
- 50 g celera (korijen )
- sol po ukusu


Bamiju močiti u 4 dcl vode preko noći. Pileća prsa isjeći na veće kockice, hokaido tikvu isjeći na manje kockice. Papriku isjeći na rezance a celer izrendati.
Korijander samljeti ili stucati. Popržiti manju glavicu ljubičastog luka, malo posoliti i dodati pileća prsa, hokaido tikvu, papriku, celer cherry rajčicu, korijander, te sve još malo propržiti. Dodati namočenu bamiju i vodu, te pustiti poklopljeno da se kuha na laganoj vatri dvadesetak minuta. Dosoliti po ukusu.
Servirati u tanjur i posuti sitno sjeckanim peršinom uz fetu limuna ili naranče.

BAMIJA U SOSU OD RAJČICE

- 35 g suhe bamije rezane na 6 mm
- 50 g maslaca
- 1 žlica brašna
- 1-2 velike žlice koncentrata rajčice

- Sol po ukusu


Bamiju močiti preko noći u 4 dcl vode. Tako namočenu bamiju prokuhati na laganoj vatri 20 minuta u vodi u kojoj je bila namočena.
Na maslacu popržiti brašno i kad lagano požuti dodati koncentrat rajčice po ukusu. Izmješati i dodati prokuhanu bamiju i vodu u kojoj se kuhala. Kuhati na laganoj vatri par minuta uz miješanje i po ukusu dosoliti i dovršiti. Servirati uz kuhano meso, krumpir ili neki sir ( ovčji, kozji , parmezan ).

 

GURMANSKA RADOST

- 35 g suhe bamije rezane na 6 mm
- 4 patlidžana

- suncokretovo ulje
- 5 češnja češnjaka
- 350 gr mljevenog mesa
- 2 mrkve
- 4 jušne žlice riže
- 1 mala žličica tucane bamije
- malo soli , papra
-
250-350 g kozjeg sira ili nekog drugog po želji
- 2 dcl kiselog vrhnja

Bamiju močiti preko noći u 4 dcl vode. Patlidžane izrezati na šnite, posoliti, te pustiti malo da odleže, da se izvuče gorčina. Najbolje je ih par minuta prokuhati narezane na šnite i ocjediti. Na malo suncokretovog ulja lagano popržiti sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, mrkvu rezanu na sitne kockice, meso. Dodati bamiju i vodu u kojoj je bila namočena, rižu i žlicu tucane bamije.Dodati sol i papr po ukusu. Sve lagano pirjati uz miješanje i zgotoviti do 2/3 termičke obrade. Patlidžane uvaljati u brašno, redati u nauljenu tepsiju. Po njima dodati poprženu masu i narendati sir (količina po ukusu ).
Na kraju složiti ostatak patlidžana koje smo pobrašnili , malo pouljiti po patlidžanima. Peći 20 min na 180 stupnjeva, preliti kiselim vrhnjem i peći još 5 minuta. Preporučam servirati uz zelenu salatu sa limunom.

Poznati kuhar Robert Slezak Chef restorana Lobby je nakon HTV emisije o bamiji, u kojoj je i sam gostovao zajedno sa g. Perom Perija proizvođačem bamije, napravio četiri vrhunska jela od bamije, koja su objavljena u časopisu Glorija.


I

WEB design by PLETIKOSA 2009. All Rights Reserved.