OPG ZEJBEK

www.bamija.hr
www.bamija.com

Rasad bamije List bamije Cvijet bamije Plod bamije na stablu Plod bamije presjek bamije jelo od bamije
 

 

POČETNA BAMIJA ZDRAVLJE KOZMETIKA OSTALI PROIZVODI RECEPTI NARUDŽBA O NAMA GDJE SMO KLUB


U carstvu bamija

JEDINSTVENO!
Preko 20 sorti bamija iz cijelog svijeta
sada se uzgaja na jednom mjestu.

Provedbu ovog projekta poma?e Zavod
za povr?arstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Osniva se klub ljubitelja bamije

Kako do nas?

pogledajte na interaktivnoj mapi maps.google

Krnjak

OPG "ZEJBEK"

Krnjak 48, 47242 Krnjak
Hrvatska

Tel./Fax: 047/727-157
mob: 098/1645-787
mob: 091/7279-871

E-mail: pero.perija@ka.t-com.hr
www.bamija.hr
www.bamija.com

 

RECEPTI

U pripremi jela od bamije ne koristimo nikakve dodatke jelima i zaprške. Bamija je prirodni zgušnjivač i oplemenjivač jela.

Način pripreme i svojstva

Mlada bamija se upotrebljava svježa, suha, smrznuta i termički obrađena. Koristi se u kulinarstvu: kuhana, pečena, pirjana, pohana, na grilu, u salatama, za rafinirane umake (Afrički Gombo ), juhe i na druge načine. Mlada osušena, sitno mrvljena bamija nenadomjestiv je i na daleko poznat dodatak jelima. Bamiju pripremamo s raznim vrstama mesa i povrća. Termička obrada svježe bamije traje kratko 10-20 min. Suhe bamije treba prethodno močiti po uputi i gotovo da ne postoji vrsta slanog jela u kojeg se ne može dodati više ili manje plodova bamije ( zadnjih 15-tak min.pripreme jela ), a što će uistinu oplemeniti tako pripremljeno jelo.
U plodovima bamije zastupljeni su svi važniji minerali i vitamini .


ŠPANJOLSKA TORTILJA SA BAMIJOM

- 20 g suhe bamije rezane na 6 mm
- 2 jajeta malo posoliti i umutiti
- 2 žlice ( jušne ) integralnog brašna
- 3 manja krumpira
- 1 jabuku manju
- 1 mala kavena žličica tucane suve bamije
- tabasca - crvenog po ukusu
- sol po ukusu

Bamiju močiti u 2,5 dcl vode, nakon toga kuhati 20 minuta. Krumpir i jabuku izrendati. Jaja malo posoliti i umutiti. Sve sastojke dobro izmješati i peći u feflon tavi na dobro zagrijanom ulju pod poklopcem. Nakon 5-7 min. okrenuti , drugu stranu peći još 3 min bez poklopca. Preklopiti na tanjuru.

Preporučam salatu od rajčice sa češnjakom.

MLADENAČKA SREĆA

- 35 g suhe bamije rezane na 6 mm
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 manja glavica ljubičastog luka
- 350 g pilećih prsa
- 100 g hokaido tikve
- 1 manja crvena paprika
- 10 kom cherry rajčica
- 6-7 zrna korijandera
- 50 g celera (korijen )
- sol po ukusu


Bamiju močiti u 4 dcl vode preko noći. Pileća prsa isjeći na veće kockice, hokaido tikvu isjeći na manje kockice. Papriku isjeći na rezance a celer izrendati.
Korijander samljeti ili stucati. Popržiti manju glavicu ljubičastog luka, malo posoliti i dodati pileća prsa, hokaido tikvu, papriku, celer cherry rajčicu, korijander, te sve još malo propržiti. Dodati namočenu bamiju i vodu, te pustiti poklopljeno da se kuha na laganoj vatri dvadesetak minuta. Dosoliti po ukusu.
Servirati u tanjur i posuti sitno sjeckanim peršinom uz fetu limuna ili naranče.

BAMIJA U SOSU OD RAJČICE

- 35 g suhe bamije rezane na 6 mm
- 50 g maslaca
- 1 žlica brašna
- 1-2 velike žlice koncentrata rajčice

- Sol po ukusu


Bamiju močiti preko noći u 4 dcl vode. Tako namočenu bamiju prokuhati na laganoj vatri 20 minuta u vodi u kojoj je bila namočena.
Na maslacu popržiti brašno i kad lagano požuti dodati koncentrat rajčice po ukusu. Izmješati i dodati prokuhanu bamiju i vodu u kojoj se kuhala. Kuhati na laganoj vatri par minuta uz miješanje i po ukusu dosoliti i dovršiti. Servirati uz kuhano meso, krumpir ili neki sir ( ovčji, kozji , parmezan ).

 

GURMANSKA RADOST

- 35 g suhe bamije rezane na 6 mm
- 4 patlidžana

- suncokretovo ulje
- 5 češnja češnjaka
- 350 gr mljevenog mesa
- 2 mrkve
- 4 jušne žlice riže
- 1 mala žličica tucane bamije
- malo soli , papra
-
250-350 g kozjeg sira ili nekog drugog po želji
- 2 dcl kiselog vrhnja

Bamiju močiti preko noći u 4 dcl vode. Patlidžane izrezati na šnite, posoliti, te pustiti malo da odleže, da se izvuče gorčina. Najbolje je ih par minuta prokuhati narezane na šnite i ocjediti. Na malo suncokretovog ulja lagano popržiti sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, mrkvu rezanu na sitne kockice, meso. Dodati bamiju i vodu u kojoj je bila namočena, rižu i žlicu tucane bamije.Dodati sol i papr po ukusu. Sve lagano pirjati uz miješanje i zgotoviti do 2/3 termičke obrade. Patlidžane uvaljati u brašno, redati u nauljenu tepsiju. Po njima dodati poprženu masu i narendati sir (količina po ukusu ).
Na kraju složiti ostatak patlidžana koje smo pobrašnili , malo pouljiti po patlidžanima. Peći 20 min na 180 stupnjeva, preliti kiselim vrhnjem i peći još 5 minuta. Preporučam servirati uz zelenu salatu sa limunom.

Poznati kuhar Robert Slezak Chef restorana Lobby je nakon HTV emisije o bamiji, u kojoj je i sam gostovao zajedno sa g. Perom Perija proizvođačem bamije, napravio četiri vrhunska jela od bamije, koja su objavljena u časopisu Glorija.


I

WEB design by PLETIKOSA 2009. All Rights Reserved.